Hjemmelavede tacos

02/01/2021

Hjemmelavede tacos

4 Kommentarer  /  Hop direkte til opskriften

De ægte autentiske tacos

Helt kort: jeg er VILD med tacos. Ægte autentiske mexicanske tacos lavet på Masa Harina, som er en slags majsmel. Når jeg taler om tacos, taler jeg ikke om den amerikanske sprøde version, som kan købes i alle supermarkeder herhjemme, og som primært består af en skal, der er vanskelig at spise uden at fyldet havner ud over det hele. Den mexicanske taco er en lille ”pandekage” og i udseende minder den mest om en mindre udgave af de hvede tortillas, man også kan købe i alle supermarkeder. Inden jeg kommer for godt igang, får du lige et tip: hvis du ikke lige har tid til at læse mine betragtninger om tacoens historie og så videre (og ja, jeg skriver tid, fordi selvfølgelig har alle da lyst) kan du trykke på linket “hop direkte til opskriften” på billedet ovenfor.

I Mexico findes et utal af variationer af tacos: taco al pastor, carnita, asada og barbacoa. Alle disse variationer vil blive udforsket løbende her på bloggen.

De mexicanske tacos har vundet en del frem i Danmark de seneste år. Dette kan vi navnlig takke Rosio Sanchez for, ejer af Hija de Sanchez, som sælger autentiske mexicanske tacos i både Torvehallerne og Kødbyen i København. Rosio Sanchez arbejdede inden da cirka 6 år på Noma, men følte altså en trang til at præsentere os danskere for, hvordan tacos og mexicansk mad bør være … og tak for det!

Jeg var for nogle år tilbage på udvekslingsophold i USA, hvor jeg blev introduceret for konceptet Taco Tuesday, som i alt sin enkelthed går ud på, at tacos er billige om tirsdagen. Det betyder selvfølgelig ikke, at tacos kun er ”hverdagsmad”. Jeg mener egentlig, at tacos kan bruges til alle anledninger, uanset om det skal være hurtig hverdagsmad, eller om du skal imponere gæster.

Derfor vil tacos blive et løbende tema på denne blog, og der vil komme opskrifter, som kan bruges til alle lejligheder – både når det skal gå hurtigt, og når man gerne vil gøre lidt ekstra ud af det.

Dette indlæg handler derimod om det helt centrale element: tacoen.

Nedenfor er der en opskrift på hjemmelavede tacos. Hvis det skal gå hurtigt, kan man i nogle supermarkeder og rundt omkring på nettet også købe de ”rigtige” tacos – jeg har blandt andet set dem i Meny. Disse tacos gør det rigtig godt, og opskriften er simpel: kom tacos på en meget varm pande uden fedtstof på, giv dem kort tid på hver side, til de tager let farve, men uden de bliver sprøde (ca. 20-30 sek på hver side). Det er blot vigtigt, at du finder tacos lavet på majsmel, og ikke ender med de klassiske store hvede tortillas. Ikke dermed sagt, at tortillas på hvede ikke kan noget, fordi det kan de bestemt … bare ikke i denne sammenhæng.

Tacoens historie

Som nævnt forbindes tacoen med det autentiske mexicanske køkken, men tacoens oprindelse er faktisk ukendt. Man ved derfor heller ikke, hvor længe tacoen, som vi kender den i dag, har eksisteret, men første gang den er nævnt på skrift skulle efter sigende være i slutningen af 1800-tallet.

Tacoen blev efter europæernes ankomst i Mexico anset som mad til underklassen, idet de europæiske retter blev anset som værende finere. Derfor blev tacoen i lang tid forbundet med arbejderklassen. I dag anser mange tacoen som et helt centralt element i det autentiske mexicanske køkken.

Glen Bell er formentlig den mand, som gjorde tacoen kendt i USA. Glen Bell åbnede i 1948 en lille bod, som solgte tacos i San Bernadino i Californien, ikke langt fra den mexicanske grænse, efter at have lært at lave tacos fra et lokalt taqueria. I 1962 åbnede Glen Bell den første Taco Bell i Californien, og inden for kun tre år lykkedes det ham at åbne i alt 100 restauranter.

Taco Bell ligger i dag over hele USA med cirka 7.000 restauranter. De færreste forbinder dog Taco Bell med autentisk mexicansk mad, hvilket det bestemt heller ikke er. Ikke desto mindre hjalp Taco Bell i den grad med at udbrede kendskabet til tacos og mexicansk mad.

Udstyret til at lave tacos

Det er ret simpelt at lave tacos, og man behøver i virkeligheden intet udstyr. På den anden side lever jeg stærkt efter mottoet, at man ikke skal gå ned på udstyr. Derfor har jeg naturligvis anskaffet en tortilla-presser (se billedet), som kan bruges til at mase taco-dejen flad til de små runde tacos.

Sandheden er nok, at man i virkeligheden sagtens kan bruge eksempelvis bunden af en gryde til at mase dejen flad. Jeg ville dog undlade at forsøge at rulle den flad med eksempelvis en kagerulle, men lav i stedet dejen i små klumper på cirka 30 gram, og mas dem med bunden af en gryde, så får de den rigtige størrelse.

Uanset metoden – om man bruger bunden af en gryde eller går på jagt efter en presser – så er det blot vigtigt, at man får lavet tacoen temmelig tynd, og at man bruger bagepapir rundt om selve taco-dejen, da dejen ellers risikerer at klistre sig fast til, hvad end man presser den med.

Hjemmelavede tacos

02/01/2021
: 2 personer

Skrevet af

Du skal bruge
  • 4 dl Masa Harina
  • Cirka 3 dl vand
  • 1 tsk salt
Sådan gør du
  • Step 1 Bland Masa Harina, salt og lidt vand, start med cirka 2 dl vand
  • Step 2 Ælt det hele godt sammen.
  • Step 3 Tilsæt den sidste dl vand eller mere efter behov. Det er vigtigt at dejen bliver smidig, men hverken for tør eller våd. Det skal gerne være sådan, at dejen kan bearbejdes uden den revner.
  • Step 4 Del dejen op i små kugler på ca. 30 gram.
  • Step 5 Mas de små kugler flade en ad gangen, enten under en gryde eller i en tortilla presse. Husk at have bagepapir på begge sider uanset metoden, da dejen ellers klistre fast.
  • Step 6 Kom tortilla på en meget varm pande og steg i 30 – 60 sekunder på hver side, tacoen skal tage lidt farve, men må ikke blive sprød.

FAQ

Hvad er Masa Harina?

Masa Harina er majs, som er blevet tørret og derefter malet fint. Processen er i bund og grund den samme, som når der laves hvedemel, idet der blot bruges tørret majs i stedet for hvede. Men Masa Harina minder i øvrigt om mel, som man ellers kender det.

Det kan være svært at finde, men jeg ved, at chilihouse.dk sælger det af mærket ”Maseca”. Det er ikke det samme mærke som på billedet, men begge dele er Masa Harina, og det er underordnet, om man bruger det ene eller det andet.

Hvordan opbevares Tacos, og hvor længe holder tacos?

Når dine tacos er færdige, kan du enten spise dem med det samme eller lade dem køle af og opbevare dem i en plasticpose i køleskabet, hvor de kan holde sig cirka en uges tid. Når det er tid til, at de skal spises, skal de blot genopvarmes cirka 30 sekunder på hver side på en meget varm pande.

Er der gluten i tacos?

Nej, Masa Harina – som bruges til at lave dejen – er som nævnt lavet udelukkende på majs.

Hvor mange tacos pr. person?

Det varierer naturligvis meget fra person til person, og afhænger desuden af indholdet. Tacos med kød eller bønner mætter givetvis mere end en rent grøntsagstaco. Vi regner dog som regel ud fra cirka 6-8 tacos pr. person, hvis tacos udgør selve måltidet.

Masa Harina

 

 


Related Posts

Tacos med grillet havtaskehale

Tacos med grillet havtaskehale

Taco Tuesday – grillet havetaskehale, friske ærter og pico de gallo Jeg har før nævnt, at mine tacos ikke altid er, hvad man kan kalde autentiske, og jeg må også indrømme, at vi denne gang er et stykke fra Mexico. Som altid er der taget […]

Taco Tuesday – Tacos med chilirejer og pico de gallo

Taco Tuesday – Tacos med chilirejer og pico de gallo

Tacos, chilirejer og pico de gallo – endnu en Taco Tuesday! Temaet med Taco Tuesday fortsætter, og denne gang står den på chilirejer og pico de gallo, som er en slags frisk mexicansk tomatsalat … ish. Jeg er ganske enkelt pjattet med tacos, og jeg […]



4 thoughts on “Hjemmelavede tacos”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *