Hjemmelavet hyldeblomstsaft

24/06/2021

Hjemmelavet hyldeblomstsaft

0 Kommentarer  /  Hop direkte til opskriften

Opskrift på hyldeblomstsaft – smagen af sommer!

Smagen af hyldeblomstsaft er for mig lig med smagen af sommer. Sådan har det været siden jeg som barn altid fik serveret hyldeblomstsaft hos min farmor.

Hyldeblomsterne er klar til at blive plukket cirka midt til slut juni, hvor de store hvide skærme og den dejlige duft ikke er til at tage fejl af.

Hyldeblomst vokser vildt mange steder i naturen. Jeg bor selv i København, og min hustru/køkkenassistent og jeg kørte denne gang en tur ud på Amager Fælled, hvor der er mange steder, hyldeblomster kan plukkes – det gælder dog om at være tidligt ude! Sidste år kom vi først ud i slutningen af juni eller start juli, og det var tydeligt, at vi ikke var de første, der fik den idé. Husk saks og pose, og pluk ikke flere end du skal bruge, så der er nok til alle.

Vi lavede cirka 5 liter hyldeblomstsaft, som blev hældt på tomme 1 liter plasticvandflasker. Hyldeblomstsaften kan holde sig cirka 1 – 2 måneder på køl, men det er vigtigt at holde øje med gærring. Det kan overgære eller mugne.

Løsningen er derfor blevet, at jeg fryser saften ned, når den er færdig. På den måde sikrer man, at hyldeblomstsaften ikke bliver dårlig og kan holde sig utroligt længe – helt til næste forår, hvis man vil gemme lidt og få en tidlig forsmag på sommeren i maj eller juni måned året efter.

Mange bruger atamon i selve saften for at forlænge holdbarheden. Jeg foretrækker at fryse saften, men jeg har også nogle gange brugt atamon i en snæver vending. Jeg skyller dog ofte flaskerne med kogende vand efterfulgt af lidt vand og atamon for at sikre, at de er helt rene.

Servér saften i forholdet 1:4 eller 1:5, eller som du nu kan lide det.

Hyldeblomstsaften kan også serveres som en frisk cocktail men danskvand, en skive citron og 2-4 cl. gin (afhængig af temperament) og en masse isterninger.

Hjemmelavet hyldeblomstsaft

24/06/2021
: 45 min

Skrevet af

Du skal bruge
  • Ca. 20 hyldeblomstskærme (en ”buket” fra træet kaldes en skærm). Det nøjagtige antal er ikke så vigtigt og afhænger også af størrelsen på skærmene
  • 2 økologiske (usprøjtede) citroner
  • 800 gram sukker
  • 2 liter vand
  • Eventuelt atamon til at skylle flaskerne, inden saften hældes i
Sådan gør du
  • Step 1 Undgå at skylle hyldeblomstskærmene, da en del af smagen forsvinder, hvis de skylles. Start dog med at ryste skærmene let, så der ikke sidder dyr eller andet på skærmene.
  • Step 2 Kog vandet og opløs sukkeret heri.
  • Step 3 Skær imens citronerne i skiver.
  • Step 4 Sluk for varmen, når vandet koger, og sukkeret er opløst. Lad herefter vandet trække i 5-10 minutter for at sænke temperaturen lidt.
  • Step 5 Læg hyldeblomstskærme og citronskiver i en stor skål og hæld det varme (men ikke kogende) vand over, eller kom skærmene i gryden.
  • Step 6 Lad saften stå i cirka 1-2 døgn med et viskestykke eller lignende over. Gerne et mørkt og lidt køligt sted.
  • Step 7 Si herefter saften igennem et klæde. Det er klart en fordel at bruge et klæde frem for en si for at sikre, at der ikke kommer for meget bundfald i flasken.
  • Step 8 Hæld herefter hyldeblomstsaften på flasker, der er skyllet med lidt kogende vand og atamon.
  • Step 9 Frys de flasker, du ikke drikker med det samme.
  • Step 10 Enjoy!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *