Blinis med stenbiderrogn

05/02/2021

Blinis med stenbiderrogn

4 Kommentarer  /  Hop direkte til opskriften

Hjemmelavede blinis med stenbiderrogn

Nu er det endelig sæson for stenbiderrogn, og stenbiderrogn serveret på hjemmelavede blinis er klart en af mine favorit måder at servere de små fantastiske fiskeæg på. Rognen kaldes blandet andet ”havets guld” og ”nordens kaviar” … kært barn har som bekendt mange navne. En ting er dog sikkert, det smager intet mindre end fantastisk, og der er utvivlsomt tale om en af mine favoritråvarer i vintersæsonen.

Fire hurtige om stenbiderrogn – og én om blinis

Hvornår er stenbiderrogn i sæson? 

Sæsonen starter normalt i februar (nogle gange allerede slut-januar) og slutter oftest i april, men man kan være heldig, at rognen også kan købes i maj.

Hvor længe kan stenbiderrogn holde sig? 

Stenbiderrogn kan holde sig to eller måske tre dage i køleskab, men nok ikke meget længere end det.

Kan stenbiderrogn fryses?

Ja, stenbiderrogn kan fryses, men noget af smagen går desværre tabt. Jeg er derfor mest tilhænger af at spise det, når det er i sæson.

Skal stenbiderrogn tilberedes?

Stenbiderrogn skal ikke tilberedes, men sørg for at kværne frisk salt henover, medmindre fiskehandleren allerede har gjort det (smag på det). Rognen smager ikke af en pind uden salt.

Hvad er blinis?

Blinis er små luftige pandekager, som oprindeligt stammer fra Rusland, hvor de spises med kaviar.  Hvis du har for mange blinis, kan de sagtens gemmes i køleskabet nogle dage. De er også forrygende, hvis de hurtigt genopvarmes og spises med Nutella … just saying.

Hjemmelavede blinis med stenbiderrogn

05/02/2021
: 15 blinis
: 1 time

Skrevet af

Du skal bruge
  • BLINIS
  • 100 g boghvedemel
  • 100 g hvedemel (hvis du ikke kan skaffe boghvedemel kan du nøjes med hvedemel, men det bliver dog bedst, hvis de to typer blandes)
  • 1/2 tsk. bagepulver
  • 1,5 dl yoghurt
  • 1 tsk. honning
  • 1 dl mælk
  • 2 æg (skal deles, så blommer og hvider er for sig)
  • ANDET
  • 150 – 200 g stenbiderrogn
  • 1 rødløg
  • 1 bundt purløg
  • 500 g creme fraiche, 18 eller 38 %, lavere kan ganske enkelt ikke tillades
Sådan gør du
  • Step 1 Bland mel, bagepulver og en smule salt.
  • Step 2 Tilsæt yoghurt, æggeblommer og honning, og rør det grundigt sammen (med en grydeske eller røremaskine, ikke en elpisker). Imens tilsættes mælken lidt ad gangen, indtil dejen har den rigtige konsistens – tænk amerikansk pandekagedej. Tilsæt eventuelt mere mælk, hvis dejen er for fast.
  • Step 3 Lad dejen trække i 30 – 60 min., hvis der er tid (eller længere).
  • Step 4 Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt ind i dejen, indtil dejen er jævn. Det er vigtigt, at æggehviderne vendes forsigtigt i dejen og ikke piskes for at bevare luftigheden.
  • Step 5 Hvis du har en blinispande, kommes lidt smør i hvert af de små huller, og dejen hældes i. Hvis du ikke har en blinispande, kan en almindelig pande snildt bruges. Du skal i så fald blot sørge for, at der er smør på panden, og at pandekagerne ikke bliver for store, cirka 8 cm i diameter.
  • Step 6 Når dejen bobler lidt på oversiden, er det et tegn på, at dine blinis er klar til at blive vendt (se evt. billedet under opskriften).
  • Step 7 Hak imens rødløg og purløg fint og smag på dine stenbiderrogn. Nogle gange har fiskehandleren saltet rognen på forhånd, men ikke altid. Stenbiderrogn smager stort set ikke af noget uden salt, så sørg for at smage til.
  • Step 8 Server blinis med ½ – 1 spsk. creme fraiche i bunden, kom en god mængde stenbiderrogn på og top med finthakket rødløg og purløg.
  • Step 9 Enjoy!
Når dejen bobler på oversiden, er de klar til at blive vendt.


4 thoughts on “Blinis med stenbiderrogn”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *