Rejseguide til Champagne

26/06/2022

Rejseguide til Champagne

8 Kommentarer

En rejseguide til Champagne

Står du og skal på ferie til Frankrig og overvejer en tur til Champagne-regionen, så kommer her mit bud på en rejseguide til Champagne.

Jeg har, siden jeg var barn, rejst utroligt meget i Frankrig. Særligt i Sydfrankrig har jeg både som barn og voksen brugt et utal af somre midt i Côtes du Rhône. Jeg har derfor været så heldig, at jeg, siden jeg var helt lille, har besøgt et hav af vinproducenter i området, hvor der primært bliver produceret rødvin.

Jeg besøgte imidlertid Champagne for første gang i 2019 – og wow for en oplevelse. Jeg har altid været interesseret i vin og champagne, men jeg må indrømme, at mit kendskab til champagne var ret begrænset, og oftest kun noget jeg havde drukket til nytår eller i tilfælde af en fejring. Når man drikker en vin så sjældent, bliver det også noget nær umuligt rent faktisk at smage forskel på den ene og den anden. Mit besøg i Champagne var derfor første gang, hvor jeg reelt smagte mig igennem mange flasker hos en række forskellige producenter. Og her gik det op for mig, hvor stor en vin champagne reelt er, og hvor stor forskel der er på producenter og flasker. Af samme grund har vi nu været der flere gange siden.

Jeg har tidligere skrevet en introduktion til champagne i to dele (læs del 1 her og del 2 her). Introduktionen handler om champagne som vin, hvilke druer der bruges og så videre. Dette indlæg har nærmere til formål fungere som en rejseguide.

Først og fremmest: planlægger du en rejse til Champagne, må første anbefaling være at køre i egen bil og sørg for, den er så tom som muligt … den skal nok blive fyldt op der nede.

I denne rejseguide vil jeg komme ind på følgende emner:

  1. Hvor skal man bo i Champagne?
  2. Hvornår skal man besøge Champagne?
  3. Hvor skal man spise i Champagne?
  4. Besøg hos de store champagneproducenter
  5. Besøg hos de små champagneproducenter
  6. Tips til rejseplanlægning til Champagne

Jeg forsøger med denne rejseguide at give et overblik over nogle af de ting, som jeg gerne ville have vidst, inden vi tog af sted.

Hvor skal man bo i Champagne? 

De to største byer i Champagne er Reims (som af en eller anden grund udtales Reins) og Épernay, og mange af de største producenter og de største mærker kan findes i en af disse to byer.

Reims er befolkningsmæssigt den største by i Champagne-regionen, og er blandt andet hjemsted for champagneproducenterne Veuve-Clicquot, Ruinart, Taittinger, Mumm og mange mange flere. I Reims ligger desuden katedralen Notre-Dame de Reims, som i høj grad ligner Notre Dame i Paris. Det var i denne kirke, de franske konger traditionelt blev kronet, indtil franskmændene havde fået nok af monarkiet i 1789. Kirken er i den grad et besøg værd, hvis man alligevel er på de kanter.

Épernay er en mindre by end Reims, men bliver af mange anset som hovedstaden for champagne, og mange af de store huse har hjemme her. Det opdager man hurtigt, hvis man går en tur ned ad byens største hovedgade med det meget passende navn: ”Avenue de Champagne”. På denne gade ligger blandt andet verdens vel nok mest kendte producent, Moët & Chandon, men også flere andre producenter som Pol Roger og Perrier Jouet. En gåtur på Avenue de Champagne er i sig selv en oplevelse og kan varmt anbefales. Særligt hvis man kan ramme Épernay den 14. juli, hvor det er den franske Bastilledag, hvor der er stor fest i gaden, picnic ved langborde (med champagne til selvfølgelig), og alle er klædt i hvidt.

Dette slot ligger på Avenue de Champagne og bliver i dag brugt som museum.

Ud over Reims og Epernay er der naturligvis også en række mindre byer rundt om i champagne-regionen, hvor der ligger et utal af både store og små producenter. Vi fik at vide, at der i alt findes omkring 4.000 producenter af champagne, og derudover yderligere cirka 14.000 champagnebønder, som sælger deres druer til de store huse.

En af de mindre byer, som er særdeles kendt for sin produktion af champagne, er byen Aÿ. Aÿ er nok særlig kendt for, at James Bonds favorit champagne hører hjemme her: Bollinger. Byen er ikke så stor, men er perfekt til en gåtur i de små gader og blandt vinmarkerne, imellem besøgene hos nogle af byens producenter.

Så, hvor skal man bo i Champagne? Hvis formålet med turen er at besøge champagnehuse, er det min klare anbefaling, at man bor enten i eller omkring Épernay, da byen er placeret midt i Champagne og dermed tæt på Reims, Aÿ og mange af de andre mindre byer, man med fordel kan besøge, når man er i regionen. Reims byder dog mere på storbystemning, og der er flere restauranter og barer, så det afhænger af, hvad man er til, og hvad formålet med turen er.

Det skal dog siges, at man er ret afhængig af bil i regionen, da der er et stykke mellem de små byer. Der vil derfor være en, som er den uheldige, som skal køre bilen. Alternativt skal man se det som en vandreferie, hvor man går fra sted til sted og så eventuelt henter den champagne, man måtte have købt, i bil på sidstedagen.

Vi har hver gang været i bil, da det klart er den nemmeste måde at komme rundt på. Vi har boet flere steder. Hver gang har det været i en lille by tæt på Épernay, men vi har faktisk endnu ikke boet inde i byen. I de små byer finder man ofte et lille chambre d’hotes (bed & breakfast), som jeg synes er noget hyggeligere end hoteller.

Hvornår skal man besøge Champagne?

Der er ikke et entydigt svar på, hvornår det er bedst at besøge Champagne, men jeg vil anbefale forår eller nogle af sommermånederne. Sommermånederne er gode, fordi producenterne som regel altid har tid til at tage imod besøg, vi har hvert fald generelt oplevet en endog meget stor velvillighed til at tage imod os og lave smagninger (husk dog at ringe og aftale tidspunkt på forhånd, som også beskrevet længere nede). Det eneste aber dabei er, at franskmændene holder sommerferie i slut juli og august, så der kan flere producenter have lukket. Det har vi ramt ind i, men selv om nogen af vores udsete producenter havde lukket, fik vi alligevel besøgt mange gode steder, som holdt sommeråbent, eller hvor stedet blev passet af et familiemedlem.

Udsigten over de endeløse vinmarker i Champagne.

Høsten begynder oftest i september, men det kan variere afhængig af vejret det pågældende år. De forskellige champagneproducenter har derfor allermest travlt i denne periode, og det kan derfor være det sværeste tidspunkt at få lov at besøge dem for en smagning. Dette gælder især for de små producenter, hvor det er familien selv, som normalt står for smagningen, men som i denne periode har travlt med at høste og presse druerne, og derfor får svært ved at være to steder på en gang. Efteråret under høsten må derfor frarådes, medmindre man gerne vil opleve selve høsten og kan leve med, at det kan være svært at komme til smagninger.

Hvor skal man spise i Champagne?

Vores erfaring er, at det kan være lidt svært at finde gode perler i Champagne. Flere af de små byer har kun en enkelt restaurant eller to og begrænsede åbningstider om sommeren. Vi har været uheldige og ramle ind i restauranter, der serverede noget, som mindede om flymad, hvilket kan undre, når nu de har så godt styr på drikkevarerne. Men der er selvfølgelig også gode klassiske restauranter. Her nogle få anbefalinger:

  • Le Jardin i Reims – klart det bedst sted vi har spist i Champagne. Vi kom direkte fra en smagning hos Ruinart, vi sad ude på terrassen, og det var en super aften med god mad. Maden er meget klassisk fransk, hvor der er fokus på smagen, men de forsøger sig også ud i at præsentere og anrette mere stramt og minimalistisk.
  • Hotel Royal Champagne – meget (som i meget) dyrt og fancy hotel, som har to restauranter; én med Michelin stjerne og en uden. Michelin-restauranten var lukket under vores sidste besøg grundet corona, men den anden restaurant var helt udmærket og gode bud på gourmet-retter. En lige så stor del af oplevelsen er beliggenheden, som er helt fantastisk med forrygende udsigt. Hotellet ligger oppe af snørklede veje op ad Montagne de Reims (som er mere en bakke end et bjerg), og jeg vil klart anbefale et besøg, enten til middag eller måske bare til en drink eller en frokost.
  • Brasserie de la Banque i Épernay – klassisk fransk mad, som er ganske uformelt, og som heller ikke er alt for dyrt. Det kan klart anbefales til en rolig aften i Épernay.
  • Perrier Jouet i Épernay – den kendte champagneproducent ligger på Avenue de Champagne. Man kan ikke spise et stort måltid, men de serverer nogle ret forrygende snacks, f.eks. laksesashimi og små kroketter.
Next level gazpacho på Le Jardin.

Besøg de store champagneproducenter

Stort set alle besøg og smagninger hos producenterne i Champagne – både store som små – skal man betale for. Hos de små producenter betaler man tit i størrelsesordenen 10 – 15 €, som oftest trækkes fra, hvis man køber et vist antal flasker på stedet.

Et besøg hos de store producenter er noget dyrere og koster ofte fra 40 € og op efter. Det kan være svært at vælge, hvilke af de store huse man vil besøge, og det kan også hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis man vil besøge mange. Det er desuden ikke alle de store producenter, som rent faktisk tilbyder besøg. Det er eksempelvis ikke muligt som menig turist at besøge hverken Louis Roederer, som laver den kendte Cristal champagne, Pol Roger (en af mine favoritter) eller det legendariske hus Krug.

Jeg anbefaler, at man besøger ét af de store huse og en række af de mindre. Med et besøg hos de store producenter får man noget, som man ikke opleve hos de mindre producenter: et besøg i deres imponerende lokaler og champagnekældre. Mange mindre producenter har også flotte kældre, som man i nogle tilfælde kan besøge, men det giver sig selv, at de største producenter har de største kældre – og de er i den grad imponerende!

Da vi nu har besøgt regionen nogle gange, har vi også fået besøgt et par af de store huse, og jeg vil især anbefale et besøg hos Möet & Chandon i Épernay eller hos Ruinart i Reims. Moët & Chandon (vi lærte, at det udtales mo-et, altså at man udtaler ”t” til sidst) tilbyder flere slags ture, hvor forskellen hovedsageligt består i, hvilken champagne man får lov at drikke til sidst. Deres tur med titlen ”The Imperial Moment” afsluttes med et glas af deres klassiske Brut Imperial og Rosé Imperial. Vi valgte den lidt dyrere tur kaldet ”The Grand Vintage”, hvor turen sluttede med smagning af to årgangschampagner (i vores tilfælde årgang 2012, brut og rosé) – den smagning kan klart anbefales. En tur hos Möet kan bookes på deres hjemmeside, klik her.

Under besøget kommer man navnlig rundt i deres store kældre, hvor metoden til at producere champagne bliver forklaret, og man kan opleve de mange flasker, som ligger og lagre. Selve turen starter i “stueetagen” (altså ikke i kælderen), hvor de har udstillet både nogle meget meget gamle flasker, men også eksempelvis et original eksemplar af Napoleons hat, da han flere gange gæstede slottet på vej i krig. Man kan mærke, at der er lagt mange penge i besøgsoplevelsen.

En del af udstillingen hos Moët, en flaske fra “Moët Père et fils le jeune, Epernay” fra 1783.

Vi har også besøgt Ruinart, som har et overdådigt palæ/slot og en fantastisk kælder i en gammel kalkmine, som Nicolas Ruinart (grundlæggeren af  Ruinart Champagne) allerede i 1769 så værdien af til opbevaring og modning af champagne, og som stadig bliver brugt i dag.

Ruinart har bygget deres tur op om en blanding af beskrivelse af deres champagne (naturligvis), kunstinstallationer (de har mange flotte værker) og historielektion (deres kældre blev bl.a. brugt som hospital under verdenskrigene). Det blandet med de enorme kegleformede kalkminekældre, gør det klart et besøg værd. Desuden afsluttes med en smagning, hvor man også smager deres prestige cuvee (hvilket man kalder en producents bedste flaske), ”Dom Ruinart”. Som jeg også har nævnt under afsnittet om spisesteder i Champagne, kan man bl.a. kombinere en tur til Ruinart med efterfølgende middag på Le Jardin i Reims, som ligger i gåafstand derfra.

Besøg hos Ruinart bookes også direkte på hjemmesiden, klik her.

Statue af munken dom Ruinart i gårdhaven hos Ruinart.

Besøg de små champagneproducenter

Besøg hos de store producenter er utvivlsomt en forrygende og giver store oplevelser, men man får virkelig også nogle gode og langt mere intime oplevelser hos de små producenter. Hos små producenter er man ofte heldig at få en smagning med vinbonden selv, der fortæller passioneret og indlevende om sine flasker og giver en rundtur i maskinrummet og kældrene.

De ‘små’ producenter varierer meget i størrelse. Det mindste champagnehus, vi besøgte, producerer cirka 15.000 flasker om året. Til sammenligning vil Moët & Chandon ikke oplyse, hvor mange flasker, der produceres årligt, men vi lod os fortælle, at der produceres cirka én flaske i sekundet, hvilket svarer til 31.536.000 flasker om året. Andre steder har jeg læst, at Moët & Chandon producerer op til svimlende 40 millioner flasker årligt.

Der findes et meget stort antal mindre producenter,  hvoraf mange laver utroligt god champagne. Det er dog vigtigt, at man på forhånd aftaler et besøg (enten pr. mail eller telefon), da det oftest er bonden selv, som møder dig og står for smagning, og de har sjældent et egentlig smagehus, hvor der er åbent uden aftale.

Når man skal udvælge, hvilke af de små champagneproducenter, man vil besøge, har vi opdaget et rigtig godt pejlemærke. Der findes en klub af champagneproducenter, som kalder sig ”Club Trésors de Champagne” eller på engelsk ”Special Club”. Klubben blev etableret i 1971 og består af 28 mindre producenter, som alle har et fælles formål om at lave eminente champagner. Øvrige champagnebønder kan ansøge om at blive optaget, og hvis de bliver medlem, bliver deres bedste champagne udpeget til ‘Special Club’-champagne, der sælges i særlige special club-flasker. Vi har besøgt en hel del af disse producenter, og de har alle det til fælles, at deres champagner er forrygende og til overskuelige priser. Listen over medlemmer i klubben kan findes her.

Særligt kan jeg anbefale producenten Sanchez le Guedard, som – ud over at være fantastisk rar, når man besøger ham – laver helt forrygende champagne. Han er desuden den eneste, som laver Special club udelukkende på pinot noir (så kaldt blanc de noir). Ud over hans Special Club flaske, så er resten af arsenalet også af virkelig høj kvalitet.

Derudover har jeg nedenfor oplistet nogle af de små producenter, som vi har haft gode besøg hos.

Pierre Trichet lidt syd for Reims (adresse: 11 rue du Petit-Trois-Puits – 51500 Trois-Puits, link til hjemmeside).

Pierre Trichets bedsteforældre startede i perioden 1945 – 1950 med at plante de første vinplanter på de marker, som Pierre Trichet forsat dyrker i dag, og som giver et udbytte på cirka 75.000 flasker årligt. Under vores besøg fik vi en rundtur i produktionslokalerne, men der var desværre ikke tid til en tur i kælderen, da vi ankom sent på eftermiddagen.

Vi ringede blot 10 minutter inden besøget og fik at vide, at vi gerne måtte komme forbi. Vi blev taget imod af Pierre Trichet selv, som efter førnævnte tur i produktionslokalerne lod os smage hans forskellige flasker. Smagningen og turen tog i alt to timer, og Pierre er en fantastisk hyggelig person, som taler rigtig godt engelsk, elsker det han laver, og som producerer fantastisk champagne.

Jean Michel (adresse: 15 Rue Jean Jaurès, 51530 Moussy, link til hjemmeside).  Jean Michel bød på en række fremragende flasker champagne, og navnlig Cuvée CEP var virkelig interessant. CEP er produceret økologisk og helt uden sulfitter, og det er lykkedes dem at frembringe et fantastisk resultat. Derudover udmærker Jean Michel sig ved at sælge årgangschampagne, som går helt tilbage til 1929, fra deres egen kælder.

Den nuværende producent hedder Olivier Michel, men de valgte at beholde navnet Jean Michel, som vist nok er Oliviers bedstefar. Vi blev taget imod Oliviers kone, Florence, som på et godt engelsk og med stor glæde og masser af historier guidede os igennem smagningen af de mange forskellige flasker.

Smagning af årgang 2004 under vores besøg hos Jean Michel.

Tips til rejseplanlægning til Champagne

Her får du en opsummering af gode tips, til når du skal planlægge din rejse til Champagne:

  • Kør i bil, da det ellers kan være svært at komme rundt. Og pak så let som muligt, så der er plads til mere champagne.
  • Besøg cirka 2-3 champagnehuse om dagen afhængig af, hvor meget tid, der skal være til mad, afslapning og sightseeing. Et besøg tager som regel omkring 1 time, afhængig af hvor meget man snakker (jeg snakker meget).
  • Besøg 1-2 store huse på en tur til Champagne. De er sjove at besøge, men kan også meget af det samme. De bør bookes hjemmefra, da de ellers risikerer at være udsolgt.
  • Planlæg hjemmefra, hvilke producenter, I vil besøge, og husk at ringe og aftale tidspunkt for besøg på forhånd. Det er kun ganske få af de små producenter, hvor man kan dukke op uanmeldt eller med meget kort varsel (som vi var heldige med ved Pierre Trichet) og få en tur og en smagning.

Hvis du har nogen spørgsmål eller bemærkninger, eller har forslag til hvilke producenter, man bør besøge, så smid endelig en kommentar nedenfor.

 



8 thoughts on “Rejseguide til Champagne”

  • Mange tak for dit arbejde
    Rigtig meget super godt info
    Tak for det 🙂

    • Tusind tak for din besked – jeg er glad for, at du fandt guiden nyttig! Hvis du løbende vil vide mere om champagne, både regionen og vinen, kan du også følge med på Instagram på Fortier Imports side 🙂
      Rigtig god tur!

  • Super guide

    Hvordan er priserne hos de små producenter sammenlignet med køb i DK?

    • Tak, jeg er glad for, at du kan bruge den!

      Priserne afhænger af mange ting, men generelt vil du finde bedre priser, end vi normalt ser her hjemme, fordi der ikke betales diverse moms og afgifter. Hos de store huse er prisen meget :et samme som her hjemme, men du kan lave gode køb hos de små 🙂

  • Kan du sende mig nogle links til de B&B som du vil anbefale i champagne-regionen? Vi har hund med, så skal sikre mig, at man må medbringe hund.

    • Hej Rikke
      Jeg har desværre ikke nogle konkrete B&B, som jeg kan henvise til, men jeg håber, at I får en rigtig god tur derned, og at guiden i øvrigt kunne bruges! 🙂

      Bh Mathias

  • Det lyder som en drøm at udforske de historiske byer og besøge både de store og små champagneproducenter. Jeg er især betaget af tanken om at vandre ned ad Avenue de Champagne i Épernay og opleve den lokale feststemning. Tak for de gode tips og indsigter – det er klart en tur, jeg vil drømme om.

    • Jeg er glad for, at det kan være med til at inspirere! En tur derned kan i den grad anbefales 😀
      Jeg har selv startet en import af champagne, hvor vi køber hjem fra gode helt små producenter og sælger til skarpe priser. Hvis det kunne have interesse her op mod nytår, så hop over på fortier.dk. Vi kører det som en lukket klub, men skriv eventuelt en mail til mf@fortierimport.com 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *