Kofta, aubergineruller med gedeost og krydret tomatsovs

23/01/2021

Kofta, aubergineruller med gedeost og krydret tomatsovs

0 Kommentarer  /  Hop direkte til opskriften

Kofta – et måltid og en opskrift, som sender tankerne til Mellemøsten!

Der er mange klassiske retter i det mellemøstlige køkken, og kødboller er en af dem. Der findes hundredevis af forskellige opskrifter på kødboller; kofta på arabisk, ktsitsot på hebrarisk og så videre derudad.  Her får I en opskrift med kofta i centrum.

I denne opskrift har jeg givet mit bud på et samlet måltid, men det kan naturligvis sammensættes, som man vil, og man kan udelade de ting, man ikke lige føler for.

Jeg stegte mine kofta i olie på panden og lavede en krydret tomatsovs ved siden af, men der er mange måder at gøre det på. Kofta kan grilles, steges, brunes på panden og smides i ovnen eller koges i en sovs. Hvis man vil lave en anden variation af denne opskrift, kan man eksempelvis lave basen til tomatsovsen, hvorefter denne hældes på panden med kofta, så snart disse er blevet brunet på alle sider, og inden tomatsovsen er kogt helt ind.

Man kan også servere retten med fladbrød og humus i stedet for ris, hvis man er i humør til det.

Jeg valgte desuden at lave aubergineruller med gedeost og honning som tilbehør, hvilket smager forrygende.

Hvad er kofta?

Kofta er som nævnt en arabisk kødbolle. Den laves dog ikke alene i Mellemøsten, men også i Centralasien, Indien, Balkan og en version findes også i Grækenland. Kofta laves af hakket kød, ofte enten lam, okse eller en blanding. Kofta kan i høj grad minde om kebab, og det kan være svært at kende forskel.

Formen på kofta varierer, men de bliver ofte lavet enten som en lidt aflang frikadelle eller grillet på spyd. Spyd er en klar fordel, hvis man vil grille.

Denne opskrift er mindre omfattende, end den umiddelbart ser ud til, men er man alene i køkkenet, skal man nok afsætte en halvanden time eller noget i den dur. Mængden er angivet til to personer, men så har man også lidt rester til en god frokost dagen efter.

Kofta i sig selv kan laves på en halv times tid (hviletid til farsen ikke medregnet).

Opskrift på kofta, aubergineruller med gedeost og krydret tomatsovs

23/01/2021
: 2 personer - og så er der lidt rester
: 1 time 30 min

Skrevet af

Du skal bruge
  • KOFTA
  • 500g hakket lammekød
  • 1 lille løg
  • ½ - 1 rød chili afhængig af temperament
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1/2 tsk. revet muskat
  • 40g pinjekerner
  • 1 lille håndfuld bredbladet persille
  • 1,5 tsk. salt
  • 1 tsk. friskkværnet peber
  • TOMATSOVS
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 lille rød peber
  • 1/2 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. tomatpuré
  • 1/2 tsk. cayenne peber
  • 1 tsk. chili flager
  • 1 tsk. oregano
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1/2 tsk. stødt kardemomme
  • 1 spsk. sukker
  • Salt, peber og citronsaft til tilsmagning
  • YOGHURT/TAHIN DRESSING
  • 50g græsk yoghurt
  • 2 spsk. tahin
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk. citronsaft
  • Lidt vand
  • AUBERGINE MED GEDEOST
  • 1 aubergine
  • 1 rulle frisk gedeost
  • Honning
  • Ris
Sådan gør du
  • Step 1 Start med at lave farsen til kofta: rist pinjekerner let på panden (læg herefter nogle til side til pynt) og hak resten groft. Riv et halvt løg groft på et rivejern, stød spidskommen i en morter og hak bredbladet persille og chili groft.
  • Step 2 Bland alle ingredienserne til kofta sammen, også alle krydderierne, og stil farsen køligt i mindst 30 min (hvidløg kan enten hakkes fint eller presses i en hvidløgspresser).
  • Step 3 Herefter gøres klar til tomatsovsen: hak løg og rød peber groft og svits det på en pande i lidt olie. Hak herefter hvidløget fint, og lad hvidløg og tomatpuré svitse med et par minutter på panden. Tilsæt herefter alle krydderierne og lad dem riste med et par minutter, inden hakkede tomater og ca. 1 dl vand tilsættes.
  • Step 4 Lad nu tomatsovsen simre, indtil næsten alt vandet er væk – den skal gerne være intens i smagen og tyk som relish. Smag sovsen til med salt, peber, citron og sukker til allersidst.
  • Step 5 Kog nu ris som anvist på pakken.
  • Step 6 Til tahin dressingen: Rør græsk yoghurt og tahin sammen og smag til med salt og citron. Hvis dressingen er lidt for tyk tilsættes vand fra hanen lidt efter lidt, højest 1 tsk. ad gangen, indtil du opnår den ønskede konsistens.
  • Step 7 Imens kan du lave dine auberginesnacks: Skær aubergine i skiver på langs, og rist dem af på en pande i lidt olie, til de er gyldenbrune. Vend dem undervejs og læg dem bagefter på fedtsugende papir.
  • Step 8 Når aubergine er kølet lidt af, kommes en lille skive gedeost på enden af hver skive sammen med lidt honning (ca. ¼ tsk.), hvorefter aubergineskiven rulles. Start i den ende, hvor gedeost og honning ligger.
  • Step 9 Tilbage til dine kofta: Varm en stor pande op med lidt olie og form dine kofta som aflange og spidse frikadeller. Steg dine kofta på panden ved høj varme til at starte med, så de får stegeskorpe hele vejen rundt, og skru herefter ned til middel varme. Stegetiden afhænger af, hvor store de er blevet, men forvent cirka 7-10 min. Hvis du bruger frisk lammekød fra slagteren, må de gerne være rosa, men er kødet fra supermarkedet, skal de helst gennemsteges (dog så de bevarer saft og kraft og ikke bliver helt grå og tørre).
  • Step 10 Imens kofta steger, kommes auberginerullerne i ovnen på 200 grader i cirka 7-8 min., men hold øje undervejs. Osten skal smelte lidt, men auberginen må ikke blive sort.
  • Step 11 Server ’family style’ med det hele i skåle eller på tallerkner på bordet.
  • Step 12 Enjoy!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *